luni, 6 iunie 2016

Absalom și ... strănepoții lui

www.britannica.com
  Absalom a fost personajul corupt până în nucleul fiecărei celule a inimii lui. Negrul pe care l-a avut în el este greu de descris...

1. Și-a format o trupă de brute gata oricând la cuvântul lui să distrugă tot ce dorea el. 2 Samuel 13:28 - Absalom a dat următoarea poruncă slujitorilor săi: „Luaţi seama, când se va veseli inima lui Amnon de vin şi când vă voi zice: ‘Loviţi pe Amnon!’ atunci să-l omorâţi; să nu vă temeţi de nimic. Oare nu vă poruncesc eu? Fiţi tari şi arătaţi-vă oameni de inimă!”
   Absalom a căutat oameni fără conștiință, fără teamă de Dumnezeu, dar obedienți în totul. A căutat și s-a înconjurat de oameni care să-i facă jocul criminal. I-a găsit. Sunt cei care nu știu ce înseamnă munca și pentru doi lei, o pereche de nădragi rupți sau o primă dată sub titlu de donație stau și ucid cu vorba, uneori scrisă și dată bine cu parfum de spiritualitate duhnită țintele marcate de ... Absalom. Fără ei, fără acest anturaj toxic, Absalom nu face nimic. 

2. A știut să pozeze în neprihănitul de serviciu după ce și-a demonstrat putreziciunea. 2 Samuel 14:30  Absalom a răspuns lui Ioab: „Iată, ţi-am trimis vorbă şi ţi-am zis: ‘Vino aici şi te voi trimite la împărat să-i spui: «Pentru ce m-am întors din Gheşur? Ar fi fost mai bine pentru mine să fiu şi acum acolo.» Doresc acum să văd faţa împăratului şi, dacă este vreo nelegiuire în mine, să mă omoare.’” 
   După ce la porunca lui fratele lui a fost ucis și au fost incendiate holdele lui Ioab, cu un tupeu dus la extremă, dă lecții de spiritualitate și smerenie. El și-a jucat rolul excelent. Problema a fost la Ioab și la călăuzirea pe care el a avut-o. Cu ceva vreme în urmă îți dă foc la grâne și apoi face pe neprihănitul înaintea ta. Ieri te mințea de te mirai că nu se crapă pământul sub el, cu câteva ore în urmă a dat dovadă de o ură rar întâlnită și apoi vine cu un duh de smerenie, mai, mai că plânge și-ți spune că nu a greșit o centimă. Of, of, câți Ioabi sunt duși de nas doar pentru că Absalom spune cu un aer fariseic că el este curat ca lacrima. Pozează bine dar se vede de departe că pozele sunt ... prelucrate. 

3. Și-a legitimat caracterul demonic pozând în închinătorul care slujește jertfind. 2 Samuel 15:12 -  Pe când aducea Absalom jertfele, a trimis în cetatea Ghilo după Ahitofel Ghilonitul, sfetnicul lui David. Uneltirea căpăta putere şi poporul se îndrepta în număr tot mai mare de partea lui Absalom.
   Absalom nu are limite. Ai zice că dacă se duce la altar plin de demoni, plin de mândrie, plin de răutate, Dumnezeu l-ar pedepsi pe loc. Nu crapă toți ca Uza. Dacă nu cad toți ca Anania și Safira nu înseamnă că sunt curați înaintea lui Dumnezeu doar pentru că aduc jertfe. Dumnezeu e milostiv. Absalom era la ars jertfe și naivii stăteau acolo de față și poate că unii printre lacrimi îl binecuvântau pe omul lui Dumnezeu. Absalom a fost omul Diavolului și cu toate acestea era campion la 100 de metri jertfe. Cu mâinile aducea jertfe iar în inimă își ucidea ... tatăl. Cum s-au putut împleti acestea atât de bine? Uitați că atunci s-au putut și, din păcate, se pot și azi, aidoma. Dacă Absalom este după amvon, dacă Absalom este cel care predică, dacă el zice că l-a auzit pe Dumnezeu în cer, dacă Absalom vorbește chiar în limbi, dacă își flutură haina de cad zecile pe spate sau urlă ca și lupii la lună nu înseamnă că este omul Domnului. Absalom slujește căci după această „slujire” vrea să-și ascundă stricăciunea. Se folosește de activitățile  care în mod normal ar trebui săvârșite doar de către oameni sfinți, prorocie, predicare, cântare, rucăciune ..., ca să își legitimeaze caracterul infect. Dar se vede bine în spatele cortinei. 

4. S-a afundat în stricăciune fluturând păcatul ca fiind o  mare virtute. 2 Samuel 16:22 Au întins un cort pentru Absalom pe acoperiş, şi Absalom a intrat la ţiitoarele tatălui său, în faţa întregului Israel. - Absalom, omul în viața căruia păcatul nu mai are granițe. Oameni care se laudă cu păcatul ca și cum ar da lecții de neprinănire. Răutatea, legăturile nelegiuirii pentru ei au devenit normalitate,una pe care o vântură ca să fie văzută și să-i molipsească pe toți. O pun în scris ca să fie văzută de toți. O etalează! Fac paradă tocmai ca să arate tuturor că ei vor ca să schimbe ordinea curată și sfântă. Vor să distrugă familia curată. Valorile modestiei și ale cumpătării îi strâng, îi apasă, vor să se elibereze, vor să se emancipeze.  Cea mai mare problemă este la cei care stau și-i văd că nu iau imediat atitudine împotriva lor. Poporul care a asistat la avalanșa de nelegiuiri trebuia să facă ce a făcut cu ceva ani înainte un preot. Nu, poporul nu putea să curme păcatul fiindcă s-au născut în păcat, au fost alăptați la sânul fărădelegii iar acum li se servea o porție de stricăciuni pe care o mâncau ca pe cea mai bună masă. Cum să se debaraseze de legăturile păcatului și de cel care-i lega în ele? 

  • 5. Nu a avut remușcări și a dorit să-l ucidă cu sânge rece pe reprezentantul lui Dumnezeu, pe tatăl său, omul după inima Domnului - pe David. Absalom nu are pace câtă vreme există David. Nu are liniște. Urzește planuri noaptea târziu, face ritualuri, nu se sfiește să-și pună numele Domnului pe buze, vinde o spiritualitate de doi bani, pe care nu prea mulți o văd așa cum este în realitate, și tot ce face, tot ce urzește, tot ce țese este pentru ca David și tot ceea ce reprezintă sistemul lui David să fie distrus, nimicit. Este mânat de o mândrie de tip „Pacific” și nu suportă spiritualitatea duhovnicească. Dar, cu durere, pentru că a ales să fie Absalom nu o să cadă cum cad vitejii. Moartea lui o să fie una urâtă și răsunătoare căci Dumnezeu este în control și stejarii lui au multe forme. Și ce trist căci și pe el Domnul îl dorea la umbra aripilor Lui. 

P. S. Fie ca toți strănepoții lui Absalom să cadă cu pocăință înaintea lui Dumnezeu căci Hristos a murit pentru toți!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu