miercuri, 4 mai 2016

Samuel și Eliab, când prorocul Domnului se înșeală groaznic fiind pe deplin convins că are dreptate!

  
thecovecommunity.blogspot.com
„Când au intrat ei, Samuel, văzând pe Eliab, şi-a zis: „Negreşit, unsul Domnului este aici, înaintea Lui.” 
Şi Domnul a zis lui Samuel: „Nu te uita la înfăţişarea şi înălţimea staturii lui, căci l-am lepădat. Domnul nu se uită la ce se uită omul; omul se uită la ceea ce izbeşte ochii, dar Domnul se uită la inimă.” - 1 Samuel 16:6-7.

   Casa lui Isai. Unul din fiii lui trebuia ca să fie uns în locul lepădatului. O acțiune care pare banală, doar pare! 
    Samuel stă în fața lui Eliab. Probabil că se uita la el ca la Saul cu numărul 2. Vedea un războinic, un om în toată firea, un bărbat puternic. Îl vedea negreșit pe viitorul rege. 
   În popor există o vorbă, „zice că o ține de coarne dar e ciută”. Cam în situația asta era Samuel, o ținea de coarne, asta credea el, dar era ciută. Dacă nu îi vorbea Dumnezeu, dacă nu intervenea Dumnezeu, Samuel făcea o mare greșeală, o greșeală teribilă, ungea căpetenie a poporului un lepădat. Traseul de la un lepădat la altul. Cum? Prorocul să greșească? Samuel să gafeze? Samuel să se înșele? El? Da! 
   Era convins deplin că Eliab o să fie noul rege al lui Israel, era 100 la 100 sigur, negrești că Eliab, unsul, era înaintea lui. Stupoare! A avut și Eliab șansa dar Dumnezeu l-a lepădat! Eliab putea ca să fie rege dar din cauza lui, a faptelor sale, nu știm care sunt acestea, putem deduce doar câteva, a fost lepădat. Eliab este lepădat și totuși Samuel era gata să-l ungă împărat? Da! 
    Se poate să fii omul lui Dumnezeu, să analizezi oameni, evenimente, vremuri și să te înșeli amarnic. Samuel a pățit-o. Samuel, cu atât mai mult eu, noi, cei de azi.
      Să nu ne uităm la aparențe, se nu privim la vorbe și la jocul de scenă, să privim la caracter, la fapte, la teama de Dumnezeu, la slujire, la cale, dacă e îngustă sau largă, la roade. 
   Dragostea nu se vede la amvon, nici pe bloguri și nici pe facebook. Sfințenia nu se vede în câteva propoziții care încearcă să vândă o emoție superficială. Alegerea dreaptă, dreptatea, nu ține de experiența acumulată. Avem nevoie să ne smerim și să acceptăm voia lui Dumnezeu. 
     Duhul Domnului vrea să ne călăuzească, fie să ne supunem Lui și atunci mersul nostru o să fie după planul lui Dumnezeu iar inima noastră nu o să se lipească de lepădați  ci o să caute voia Domnului cu teamă curată! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu