luni, 2 martie 2015

Când trebuie să alegi, ce alegi?

 

thewritersbarn.org

  Când vrei să îți cumperi o casă și dacă ai de ales între o casă mare, încăpătoare, și o garsonieră, un apartament cu două camere, mai ales dacă ești familist și ai mulți copii, ce alegi, alegi casa sau garsoniera dacă știi că sunt la același preț doar că până la casă trebuie să mergi cu 2 km mai mult? Sincer!
   Dacă vrei să îți cumperi o pereche de pantofi și știi că există unii la un magazin aproape de tine, nu depui mult efort până la ei ca să-i cumperi, dar costă 300 de lei și mai știi că mai sunt unii mai buni, mai frumoși și la 150 de lei dar sunt la un magazin care se află la 2 km depărtare, adică 20 de minute de mers pe jos, ce ai alege? Sincer.
  Dacă ar fi să-ți faci o casă cum ai alege să ți-o faci? Ai vrea să fie pe un teren unde să poți să ai spațiu, pomi fructiferi, iarbă verde, casa să aibă beci, cămară, spațiu pentru musafiri, probabil și un dormitor unde să oferi cazare în numele Domnului sau ai vrea un teren pe care abia să-ți încapă mașina, casa să aibă două camere și acelea una peste alta iar frigiderul să fie și pe post de cămară? Sincer ce ai alege mai ales dacă terenurile pe care ar urma să construiești sunt la același preț sau mai mult, terenul mai mic este mai scump decât cel mare?
  Dar dacă ar fi să alegi între a sta într-o casă, care este într-o zonă relativ centrală, dar care se dărâmă mâine, poimâine, este mică, din pământ, urâtă, plouă prin acoperiș, intră apă prin pereți, o rușine și a te muta într-o casă frumoasă, rezistentă, cu teren mare, lângă pădure, cu iarbă verde, cu spații de joacă pentru copii, e adevărat la 2 km distanță de actuala casă dar într-o zonă cu adevărat centrală dacă te raportezi la toată localitatea? Ce ai alege? Sincer!
  Dacă ar fi ca lângă casa ta, lângă dărăpănătura unde nu poți să chemi musafiri căci îți este rușine, pentru că nu ai unde să-i primești și unde nu mai poți să stai mult că se dărâmă pe zi ce trece, vecinul, ar ”vrea” să-ți vândă și partea lui, adică tot o dărăpănătură, cu multe betoane prin curte, un teren modest care ar costa să spunem suma de 50000 de euro, e adevărat în zona care este mai comodă pentru tine dar nu este în zona centrală, dacă te raportezi la toată localitatea, dar nici vânzătorul nu știe dacă să o vândă pentru că este un samsar care ar vrea să stoarcă cât mai mult de la tine și tu ești în rușine și într-un real pericol și dacă ai avea informația că există un teren gol, un teren cel puțin dublu decât cel pe care-l ai, un teren central, nu foarte comod pentru tine, adică trebuie să mergi cam 2 km până la el, dar mare, spațios, de pe care nu trebuie să dărâmi nimic dar trebuie să te racordezi la utilități, poate că te vor costa puțin mai mult decât cât de costă să demolezi toate dărăpănăturile, ce ai alege dacă totul ar costa cam tot atât dar suprafața ar fi dublă? Sincer!

  Să ne gândim că alegem pentru casa noastră, pentru noi, ce teren am alege noi, pentru noi, pentru familie? Am alege garsoniera? Am alege terenul îngust, mic? Am alege pantofii urâți și mai scumpi?

  Bine a spus Hagai, mesaj primit de la Dumnezeu, că noi, atunci evreii, locuim în case mari, frumoase, case căptușite, dar Casa lui Dumnezeu este o dărăpănătură! Pentru noi alegem confortul, spațiul mare, nici unul nu vrea garsoniera dacă are de ales, nici unul nu vrea pantofii urâți și scumpi, toți vrem  ceea ce e mai bun pentru noi, dar pentru Casa lui Dumnezeu cât vrem? Ce vrem? 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu