marți, 9 decembrie 2014

Cum îşi recrutează CIA agenţii dintr-o altă ţară

Lawrence Devlin a fost şeful Staţiei CIA din Congo între 1960 şi 1967. Autorizat de Centru să desfăşoare în Congo o Operaţiune clandestină, vizând eliminarea politică şi fizică a lui Patrice Lumumba, premierul ales la primul scrutin parlamentar de după dobândirea Independenţei, Larry Devlin îşi va publica memoriile în 2007, la PublicAffair sub titlul „Chief of Station, a MEMOIR of 1960-1967 (Şef de Staţie, un MEMORIU al anilor 1960-1967)“.


Despre Operaţiunea americană, beneficiind de sprijinul serviciilor secrete britanice şi belgiene pentru înlăturarea lui Patrice Lumumba, identificat de Administraţia Eisenhower, în chip incorect, ca urmare a manipulării CIA, drept omul URSS, când liderul congolez nu era decât un luptător al pan-Africanismului, voi publica un amplu eseu într-un număr viitor al revistei „Historia“.

La sosirea la Leopoldville (10 iulie 1960), Larry Devlin constată că Agenţia n-avea în Congo o reţea ca lumea, Cartierul General al CIA fiind la mâna Serviciilor secrete belgiene. În consecinţă, Larry Devlin trece de îndată la recrutarea  de agenţi. Pentru Operaţiunea Wizard, cum se numeşte Operaţiunea clandestină a CIA de răsturnare a premierului, inclusiv prin asasinare, Larry Devlin are la dispoziţie 100.000 de dolari cash (o sumă uriaşă la vremea respectivă), pe care-o poate folosi cum vrea, fără a da socoteală vreunei contabilităţi.

De aceea, memoriile sale sunt un document inestimabil despre cum opera şi operează încă Agenţia într-o altă ţară pentru a impune interesele americane. Politicieni, jurnalişti, oameni de afaceri sunt racolaţi ca agenţi operativi  sau ca agenţi de influenţă. Unii îşi oferă serviciile singuri, bătând la uşa Staţiei (de fapt a Ambasadei, pentru că Larry Devlin e ofiţer CIA sub acoperire de consul american în Congo) sau cu agenţi de influenţă. Prin descrierea felului în care îşi creează Reţeaua de agenţi şi agenţi de influenţă (Staţia are ditamai personalul, alcătuit din ofiţeri trimişi de Centru de urgenţă), cartea lui Larry Devlin e şi un manual de recrutare a informatorilor nu numai în cazul CIA, dar şi al oricărui Serviciu Secret din lume.

Citiți integral aici: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu