marți, 9 septembrie 2014

Absalom, modelul tânărului hidos!

  Există două categorii de tineri: o categorie caracterizată de spiritul lui Cain și cealaltă de duhul lui Abel. Cain și tinerii din această categorie sunt lumești! Absalom, fiul lui David, tânăr care nu era un oarecare, a făcut parte din această categorie, categoria “cainică”!

  Trei păcate fatale pe care le-a avut Absalom și pe care, din păcate, le au mulți dintre tinerii de azi:

1. Păcatul de-a răsturna valorile. Absalom a pus accentual  pe frumuseţea fizica, pe putere,  era prinţul soldat, era prinţul care se dorea în centrul atenţei. Avea soldaţi care mergeau înaintea lui! Era un ritual când se tundea el. A accentuat firescul şi nu frumuseţea spirituală. Voia ca privirile să fie îndreptate spre el! Nu ştia că „frumuseţea” lui era de fapt o hidoşenie! A ars toţi paşii tatălui său David. Nu dorea să urmeze calea veche a părintelui său ca să ajungă să slujească poporul lui Dumnezeu! El s-a vrut un despot!
   Solomon a facut invers, cel puţin la începutul domniei sale, a căutat frumuseţea lui Dumnezeu. Nu a căutat slava lui, mândria lui. S-a smerit şi a cerut ajutorul lui Dumnezeu, pricepere  ca să guverneze bine.
   Dumnezeu ne cere să ne îmbogăţim faţă de El: să căutăm mai întâi Împărăţia Lui şi neprihănirea dată de El. La Matei 6 Dumnezeu  ne cere să nu ne strângem comori aici jos.
  Tinerii de azi, foarte mulţi, răstoarnă valorile. Comorile lor sunt: aspectul fizic, popularitatea, obrăznicia, aroganţa, “educaţia”, “spiritual academic” etc. Sfântul Pavel a spus că pe toate le-a socotit ca pe un gunoi!  Azi gunoaiele sunt puse la loc de cinste şi valorile sunt  duse la ghenă!
  Valorile lui Absalom nu erau rugăciunea, smerenia, iertarea, cumpătarea etc. El dorea răzbunare, dorea poziţie, popularitate. Nu a aşteptat ca tatăl său David ca Dumnezeu să-l ridice. Avea alte valori.  
   Fiul risipitor a avut valorile lui, o perioadă (ce bine dacă perioada asta ar fi cât mai scurtă pentru tinerii de azi) avea valori care l-au făcut un nimeni, un păduchios. Bine că nu a rămas în ele.  Era un om bogat caruia i-a rodit tarina.  El a crezut că valorile lui sunt roadele pământului, domeniile, clădirile. S-a înşelat!
   Fiecare când punem orice altceva pe primul loc si nu pe Dumnezeu, sfinţenia Lui, plinătatea Duhului, dragostea, părtăşia, evanghelizarea … slujirea, ne răsturnăm valorile. 

                                                     (va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu