vineri, 1 august 2014

APLAUZELE - Profanare – slăvirea omului ...



Profanare – slăvirea omului şi punerea Bisericii într-o ipostază de-a fi comparată cu o adunare care aplaudă omul nu pe Dumnezeu (partea a II-a)

            Am fost într-o Casă de Rugăciune unde se practică bătutul din palme.
O soră, nu ştiu probabil că a fost internată în spital, a fost plecată îl altă ţară, a lipsit o perioadă din mijlocul fraților, după o perioadă de timp a revenit iar ca încurajare că era in mijlocul lor au început să o aplaude.
Mulți pot să spună că l-au aplaudat pe Dumnezeu. Eu am fost ferm convins că a fost aplaudată tânăra. Dacă frații ziceau slavă Domnului, Aleluia eram convins că Dumnezeu era lăudat – dar au aplaudat-o pe vedeta lor!
            Nu este un caz izolat cazul de mai sus. Tot în acolo,  o soră motiva bătutul din palme spunând că este un factor de încurajare al fraților! Și uite așa de la un verset, o recomandare de-a aplauda  pentru Dumnezeu s-a ajuns la a aplauda pe x și pe y. E rău! DA! E extrem de grav! Biserica a ajuns să fie o casă a spectacolelor, scenetelor, teatrului și nu o casă în care să fie prezent Dumnezeu, o casă unde să calci cu frică.
            Cu alte cuvinte, o laudă la adresa lui Dumnezeu, că asta se consideră bătutul din palme, a devenit o încurajare la adresa omului. În esenţă nu e nimic rău în a încuraja. Dar e una a încuraja și a alta a preamării pe conducătorul nostru iubit, pastor, cântăreț, predicator  etc.
Prin aplauze se practică ceva de genul: “slăvit să fie Mircea” ca eu să pot să predic mai bine. Greșit! Ca X să predice mai bine rugați-vă Celui care are toată puterea să poate să trimită mesaj și ungere!
Cu siguranţă că acum iar i-am înţeles greşit pe cei care aplaudă. Dar de ce nu se comportă ei limpede ca să nu-i mai înţeleg greşit? De ce în loc să aplaude pe un predicator sau pe o soră nu spun slăvit să fie Dumnezeu că sunteţi în mijlocul nostru ca lauda să o primeasă numai Cel care este vrednic de ea, Dumneze? De ce nu procedați astfel încât mintea mea păcătoasă să nu mă ducă cu gândul de la a crede că acei oamneni aplaudă pe alţi oameni și nu-L laudă pe Dumnezeu? De ce vreți să-mi procuceți mie și la alte sute de mii greață când puteți să vă coborâți la nivelul nostru doar printr-un simplu: SLAVĂ LUI DUMNEZEU!
            Poate eu mă înşel, crezând că omul este aplaudat, că poate  nu omul este aplaudat ci Domnul, dar dacă nu mă înşel, și sigur nu mă înșel, şi printre cei care aplaudă sunt unii, foarte mulți, care în imaturitatea lor ajung să aplaude omul punându-se în situaţia de a comite un act impotriva voi lui Dumnezeu, care SINGUR trebuie lăudat? Nu săvârșesc aceștia un mare, FOARTE MARE păcat? Și nu săvârșesc un și mai mare păcate cei care  le permit să aplaude și îi încurajează la această activitate?
            Fiii lui Aaron, Nadab şi Abihu[1] au fost pedepsiţi de Dumnezeu nu pentru că nu i-au adus Lui slavă, ci pentru că nu i-au adus-o aşa cum a vrut El, în termenii ceruţi de Dumnezeu. Astfel că dacă Dumnezeu i-a pedepsit pe nişte oameni care i-au adus slavă, dar nu aşa cum voia El, cum cred unii că Îi va lăsa nepedepsiţi Dumnezeu pe cei aduc slavă omului şi nu Lui?
 Bine, bine frate dar asta a fost în Vechiul, acum suntem sub har. Da! Dar Dumnezeu este acelaşi. Să nu uităm că în Noul Testament, sub har, scrie că Dumnezeu este “un foc mistuitor”[2].
Dacă nu pedepseşte ca în vechime asta nu înseamnă că e de acord ca slava să fie dată şi oamenilor ca în cazul nostru.
 Aşadar dacă cumva, din greşală, unul din Biserică, în naivitatea, imaturitatea sau sinceritatea lui bate din palme la adresa omului, îl slăvește pe om, acel om care a bătut din palme pentru om,  a comis un păcat, păcatul de-a lăuda pe om, şi păcatul e păcat cu toate că e făcut pe un fond de dragoste faţă de fratele sau faţă de sora. Asemenea păcate se tot produc. Şi se tot produc și pentru că există bătutul din palme. Dacă această acţiune este înlocuită cu adresarea verbală la adresa lui Dumnezeu care nu lasă loc la interpretare, omul imatur este scutit de-a se trezi în ipostaza de-a lăuda pe om și de a avea parte de mânia lui Dumnezeu!


[1] Levetic 10.
[2] Evrei 12.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu